centar za

eksperimentalnu

arheologiju

Zaboravljeni pokret

 

Krajem 2013. godine započeto je istraživanje na polju plesa i plesnog pokreta u kontekstu njihovih početaka u ljudskoj povijesti i na tom temelju zamišljen je projekt Zaboravljeni pokret: pokušaj idejne rekonstrukcije plesova pretpovijesti, u obliku plesno-edukativnog performansa koji prikazuje moguću viziju plesova iz nekoliko odabranih pretpovijesnih razdoblja – neolitika, eneolitika i brončanog doba.

 

Istraživanje se temeljilo na proučavanju etno-koreološke, etno-arheološke i arheološke literature te na konzultacijama s hrvatskim i inozemnim etnokoreolozima, koreografima, arheolozima i etnolozima, a osim razvoja i povijesti plesnog pokreta, obuhvatilo je i arheološki istražene kulturno-gospodarske razine razvoja pretpovijesnih zajednica i nošnje  kao elementa kulturnog identiteta usko povezanog s folklorom. Iako tek segmentarno, pojedini tragovi iz života pretpovijesnih zajednica pružaju nam dovoljno elemenata za rekonstrukciju dijelova njihove svakodnevice. Poznavanje i razumijevanje prošlosti nužno zahtijeva shvaćanje ne samo današnjeg stanja, već i njegova razvoja te uključuje povijesno i etnografsko razumijevanje kao jedan integralni, osmišljeni studij procesa koji su rezultirali određenim osobinama prostora i života u njemu i danas i u prošlosti. Cilj projekta je animacija i edukacija šire javnosti prikazom jednog specifičnog segmenta života nekadašnjih zajednica te upoznavanjem s nekim univerzalnim poveznicama ljudskog plesnog pokreta i svijeta u kojem se on odvija.

 

Uvježbane su tri šestominutne koreografije s trinaest amaterskih i poluprofesionalnih plesača. U suradnji s profesionalnim glazbenicima i u skladu s podacima iz stručne literature o mogućim osobinama instrumenata i glazbe iz razdoblja o kojima je riječ, osmišljena je zvučna kulisa. Također na temelju podataka iz literature i već postojećih rekonstrukcija izrađeni su i kostimi – moguće replike nošnji i nakita iz navedenih razdoblja. Svu je odjeću osmislila i izradila Tena Karavidović, a replike brončanodobnog nakita Ana Mrazek.

 

Galerije kostima i više detalja o njima nađite ovdje:

 

PROJEKTI

Tehnologija proizvodnje tkanine u prošlosti

Tehnološki i socijalni aspekti proizvodnje i upotrebe pretpovijesne lončarije

Zaboravljeni pokret

Etimologija, predaje i mitska bića kalničkoga kraja

Pretpovijesne tehnike gradnje

Prapovijesno lončarstvo: interdisciplinarnost i eksperiment

Plesno-edukativni performans premijerno je izveden 18. lipnja 2014. u atriju galerije Klovićevi dvori u Zagrebu, a uslijedile su i izvedbe 29. svibnja 2015. povodom Dana muzeja u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu te u sklopu antičkog festivala Sepomaia u Umagu u srpnju iste godine. Prilikom svake izvedbe svakoj je koreografiji prethodio  informativno-edukativni tekstualni uvod o arheološkom razdoblju koje se prikazuje i o prirodi plesa o kojemu je riječ.

Cilj ove „rekonstrukcije“ nije samo prikaz mogućeg izgleda nekadašnjih plesnih pokreta, nego i prikaz bogate arheološke baštine iz najranije prošlosti ovih krajeva pridavanjem vizualnog identitata u vidu rekonstrukcija nošnji te informativno-edukativnim uvodima u pojedina spomenuta razdoblja, utemeljenima na dosadašnjim arheološkim spoznajama. Cilj je pobuditi zanimanje javnosti i struke za hrvatsku i europsku materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu te zanimanja struke za temu plesa u arheološkom kontekstu i za buduća istraživanja u tom smjeru. U planu je razvoj projekta u obliku novih koreografija koje bi obuhvaćale druge vrste plesova i druga pretpovijesna i povijesna razdoblja.

Promo:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Literatura:

Turčin, I. 2018, The Forgotten Movement - A (Re)construction of Prehistoric Dances, EXARC Journal, 2018/1

Turčin, I. 2017,  Prehistoric Dances - Possibilities of Reconstruction, 10th Experimental Archaeology Conference EAC10, Leiden 2017, poster

Centar za eksperimentalnu arheologiju I Travanjska 18, 10 000 Zagreb I cexa.zg@gmail.com I 098 9000 666

Member of EXARC