Prapovijesno lončarstvo: interdisciplinarnost i eksperiment

Projekt i radionice organizirani su u sklopu programa popularizacije znanosti koji se provodi u suradnji s Institutom za arheologiju i Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja 2017/2018 godine. Cilj je na drugačiji način razmotriti produkte temeljnih arheoloških istraživanja odnosno artefakte, a studija slučaja temelji se na najbrojnijim i najzastupljenijim arheološkim artefaktima – lončariji. Cilj je kroz više znanstvenih disciplina te brisanjem granica među njima, sinergijom znanja iz arheologije, geologije i etnologije shvatiti čitav postupak proizvodnje keramičkih posuda u prošlosti. Program je prije svega namijenjen studentima arheologije te je osmišljen kao niz teorijskih predavanja i praktičnih radionica.

Prvi dio programa čine predavanja za studente dodiplomskog studija arheologije. Studenti će kroz seriju predavanja iz više disciplina steći teorijska znanja koja će im omogućiti mnogo složeniju razradu i oblikovanje znanstvenih pitanja u okviru teme prapovijesne lončarije. Drugi dio programa predstavlja praktični rad s arheološkom keramikom i repliciranim uzorcima, što je i uvod u formiranje složenih hipoteza koje će studenti uz mentore testirati putem arheološkog eksperimenta u kontroliranim uvjetima. Serijom eksperimenata nastojat će se shvatiti pojedini segmenti iz lanca operacija poput pripreme i principa odabira lončarske smjese, tehnike gradnje i metode pečenja posuda. Treći dio predstavlja arheološki eksperiment proveden u stvarnim uvjetima, što se osobito odnosi na metode pečenja keramike. Potom slijedi prezentacija rezultata znanstvenih eksperimenata u obliku prilagođenih, popularnih predavanja u sklopu osnovne i srednje škole na području općine Zlatar i Mače. Rezultate znanstvenog eksperimenta studenti  će prezentirati na prilagođeni način s ciljem popularizacije arheologije, ali i lončarstva koje je tradicijski još uvijek zastupljeno upravo na području Hrvatskoga Zagorja. Na taj način istraživanje u okviru humanističkih znanosti ima za cilj osnažiti temeljna istraživanja, unaprijediti arheološku interpretaciju te potaknuti na brisanje granica među disciplinama.

Voditeljica programa: dr. sc. Andreja Kudelić

Financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

Suradnici:
Gostujući predavači:
Literatura:
Kudelić, A., Miloglav, I., Andrašić, I., Branković, D., Lacković, P., Lončarić, V., Marijan, M., Ovčarić, F. Perhaj, G. 2018. Understanding the complex mechanisms of ceramic production in prehistory – experimental approach. 6th international scientific conference Methodology and Archaeometry (6th and 7th of December 2018, Zagreb, Croatia), Abstract book / Miloglav, Ina (ur.). Zagreb, 2018. 37-37.