centar za

eksperimentalnu

arheologiju

Etimologija, predaje i mitska bića kalničkoga kraja

 

U jesen 2013. godine Centar za eksperimentalnu arheologiju pokrenuo je projekt Etimologija, predaje i mitska bića kalničkoga kraja. Ideja o pokretanju projekta nastajala je godinama, potaknuta izravnim kontaktima s lokalnim stanovništvom čemu su uvelike pridonijela arheološka istraživanja koja se na položaju Igrišče uspješno provode već niz godina. Tijekom tog razdoblja arheolozi su se susretali s brojnim pričama i legendama toga kraja, za koje su smatrali da ih valja pobliže istražiti. Ideja je realizirana kroz inicijativu arheologinje Andreje Kudelić i etnologinje Mirke Roguljić, članica Udruge koje su stupivši u kontakt s etnolozima Lidijom Bajuk i dr.sc. Tvrtkom Zebecom uspostavile temelje za etnografsko istraživanje. Projekt je ostvaren u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku, Institutom za arheologiju, udrugom Matapur te uz pomoć općine Kalnik.

 

PROJEKTI

Tehnologija proizvodnje tkanine u prošlosti

Tehnološki i socijalni aspekti proizvodnje i upotrebe pretpovijesne lončarije

Zaboravljeni pokret

Etimologija, predaje i mitska bića kalničkoga kraja

Pretpovijesne tehnike gradnje

Prapovijesno lončarstvo: interdisciplinarnost i eksperiment

Foto: http://www.pticica.com/slike/kalnik-panorama-1/823581

Na području općine Kalnik nematerijalna kulturna baština do sada nije bila predmet sustavnih istraživanja. Ipak, specifična geološka podloga, bogata flora i fauna, geografski položaj, izuzetno slojeviti arheološki izvori kao i ostaci povijesnih zbivanja pokazatelji su  izuzetno složene prošlosti koja predstavlja duboko ukorijenjene arhaizme u identitetu prostora i ljudi. To se osobito odnosi na dobro očuvanu etimologiju i predaje koje su preliminarno zabilježene tijekom proteklih nekoliko godina kroz rad Udruge. Budući da se nematerijalna kulturna baština i znakovi identiteta međusobno suodnose, od iznimne je važnosti istražiti ih, osvijestiti i sačuvati u suradnji s lokalnom zajednicom. Cilj programa je podići svijest lokalnog stanovništva o vrijednostima i značaju nematerijalne baštine te o njihovoj ulozi u očuvanju, prenošenju i gospodarskom korištenju te baštine.

Terenska etnografska istraživanja u sklopu projekta provode se na području Općine Kalnik od 2013. godine s ciljem istraživanja pučkih predaja, običaja, pjesama i nazivlja, na temelju strukturiranih intervjua s pojedinim starijim mještanima iz Gornje Rijeke, Borja, Kalnika, Šoprona, Ivančeka i Kamešnice, a do sada je prikupljeno jedanaestak višesatnih kazivanja. Njihovi se zvučni i slikovni zapisi prikupljaju, transkribiraju, obrađuju i pohranjuju u arhivi Centra za eksperimentalnu arheologiju i u Dokumentaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

U travnju 2016. godine u Križevcima, u sklopu LegendExpo festivala, javno su predstavljeni prvi preliminarni rezultati etnografskih istraživanja, a prateći događaj bilo je i predstavljanje triju autorskih bajki zajedničkog naslova Kalnička vila i druge priče, koje je autorica Ivana Turčin napisala nadahnuta prikupljenim kalničkim predajama i legendama. Ilustracije je izradila Ana Mrazek.

 

U srpnju 2016. godine organizirana je prva u nizu izložaba (srpanj 2016, Općina Kalnik) koja također predstavlja preliminarne rezultate etnografskih istraživanja (autorice izložbe: Lidija Bajuk, dr.sc. Andreja Kudelić i Ivana Turčin).

Projektni partneri:

 

• Centar za eksperimentalnu arheologiju (Andreja Kudelić, Mirka Roguljić, Ivana Turčin)

 

• Udruga Matapur (Lidija Bajuk)

 

• Institut za arheologiju u Zagrebu (Andreja Kudelić)

 

• Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu (Lidija Bajuk, Antonija Zaradija Kiš, Tvrtko Zebec)

 

 

Suradnici:

 

• Općina Kalnik (Mario Filipašić)

 

• Turistički ured Kalnik (Kruno Đurec)

 

• Odsjek za restauraciju ALU u Zagrebu (Zvjezdana Jembrih)

 

• obitelj Gjigas (Kalnik)

 

Centar za eksperimentalnu arheologiju I Travanjska 18, 10 000 Zagreb I cexa.zg@gmail.com I 098 9000 666

Member of EXARC