Etimologija, predaje i mitska bića kalničkoga kraja

U jesen 2013. godine Centar za eksperimentalnu arheologiju pokrenuo je projekt Etimologija, predaje i mitska bića kalničkoga kraja. Ideja o pokretanju projekta nastajala je godinama, potaknuta izravnim kontaktima s lokalnim stanovništvom čemu su uvelike pridonijela arheološka istraživanja koja se na položaju Igrišče uspješno provode već niz godina. Tijekom tog razdoblja arheolozi su se susretali s brojnim pričama i legendama toga kraja, za koje su smatrali da ih valja pobliže istražiti. Ideja je realizirana kroz inicijativu arheologinje Andreje Kudelić i etnologinje Mirke Roguljić, članica Udruge koje su stupivši u kontakt s etnolozima Lidijom Bajuk i dr. sc. Tvrtkom Zebecom uspostavile temelje za etnografsko istraživanje. Projekt je ostvaren u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku, Institutom za arheologiju, udrugom Matapur te uz pomoć općine Kalnik.

Foto: http://www.pticica.com/slike/kalnik-panorama-1/823581
Na području općine Kalnik nematerijalna kulturna baština do sada nije bila predmet sustavnih istraživanja. Ipak, specifična geološka podloga, bogata flora i fauna, geografski položaj, izuzetno slojeviti arheološki izvori kao i ostaci povijesnih zbivanja pokazatelji su izuzetno složene prošlosti koja predstavlja duboko ukorijenjene arhaizme u identitetu prostora i ljudi. To se osobito odnosi na dobro očuvanu etimologiju i predaje koje su preliminarno zabilježene tijekom proteklih nekoliko godina kroz rad Udruge. Budući da se nematerijalna kulturna baština i znakovi identiteta međusobno suodnose, od iznimne je važnosti istražiti ih, osvijestiti i sačuvati u suradnji s lokalnom zajednicom. Cilj programa je podići svijest lokalnog stanovništva o vrijednostima i značaju nematerijalne baštine te o njihovoj ulozi u očuvanju, prenošenju i gospodarskom korištenju te baštine.

 

Terenska etnografska istraživanja u sklopu projekta provode se na području Općine Kalnik od 2013. godine s ciljem istraživanja pučkih predaja, običaja, pjesama i nazivlja, na temelju strukturiranih intervjua s pojedinim starijim mještanima iz Gornje Rijeke, Borja, Kalnika, Šoprona, Ivančeka i Kamešnice, a do sada je prikupljeno jedanaestak višesatnih kazivanja. Njihovi se zvučni i slikovni zapisi prikupljaju, transkribiraju, obrađuju i pohranjuju u arhivi Centra za eksperimentalnu arheologiju i u Dokumentaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.
U travnju 2016. godine u Križevcima, u sklopu LegendExpo festivala, javno su predstavljeni prvi preliminarni rezultati etnografskih istraživanja, a prateći događaj bilo je i predstavljanje triju autorskih bajki zajedničkog naslova Kalnička vila i druge priče, koje je autorica Ivana Turčin napisala nadahnuta prikupljenim kalničkim predajama i legendama. Ilustracije je izradila Ana Mrazek.

U srpnju 2016. godine organizirana je prva u nizu izložaba (srpanj 2016, Općina Kalnik) koja također predstavlja preliminarne rezultate etnografskih istraživanja (autorice izložbe: Lidija Bajuk, dr.sc. Andreja Kudelić i Ivana Turčin).

 

Projektni partneri:

• Centar za eksperimentalnu arheologiju (Andreja Kudelić, Mirka Roguljić, Ivana Turčin)
• Udruga Matapur (Lidija Bajuk)
• Institut za arheologiju u Zagrebu (Andreja Kudelić)
• Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu (Lidija Bajuk, Antonija Zaradija Kiš, Tvrtko Zebec)

Suradnici:

• Općina Kalnik (Mario Filipašić)
• Turistički ured Kalnik (Kruno Đurec)
• Odsjek za restauraciju ALU u Zagrebu (Zvjezdana Jembrih)
• obitelj Gjigas (Kalnik)